4, 5, 6 noiembrie | institutul Cultural roman

 

Moving cities - WORKSHOP film de dans cu Jevan Chowdhury

Un workshop creativ deosebit sustinut de Jevan Chowdhury, Director de Creatie al Moving Cities si Wind & Foster

Vei avea ocazia sa interactionezi intr-un grup de lucru restrans si sa descoperi modul inedit a lui Jevan de explorare a ideilor, emotiilor si povestilor prin miscare, atat din punct de vedere tehnic, cat si conceptual. Impreuna cu acesta vei analiza diferite abordari in realizarea unui film de dans: structurat vs. improvizat.  In cadrul workshopului se vor intercala sesiuni practice cu cele teoretice, unde vei invata mai multe despre public, prezentarea in diverse market-uri, precum si aspecte generale dar si detalii atipice despre ce insemna sa faci dans pentru film.

Jevan este fondatorul studioului de film si publicitate Wind & Foster, avand nu mai putin de 15 ani de experienta in managementul si creatia publicitara, atat pentru radio si TV cat si in spatiul digital. Este membru al board-ului de conducere al Visiting Arts, o organizatie de inalta calitate cu traditie, care faciliteaza legaturile la nivel international intre artisti si profesionisti din cultura, iar in prezent este Director de Creatie al Moving Cities, un proiect de film care surprinde prin dans, din 2013 incoace, vibratia oraselor din jurul lumii. Jevan prezinta culturile lumii intr-o maniera impetuoasa, stilul sau avand o doza mare de dinamism, farmec si surpriza.  Proiectele sale din Londra, Paris, Praga si Atena au primit distinctii si nominalizari in Suedia, Spania, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie. Povestile sale se bazeaza pe surprinderea momentelor de improvizatie, brute, fiind prezentate in publicatii de cinema si media ca LenCulture, Yatzer si Cinedans Festival

PROGRAM:  4, 5 noiembrie (7:00 pm - 10:00 pm), 6 noiembrie (10:00 am - 1:00 pm)

Vezi filmele lui Jevan

MOVING YEREVAN - Jevan Chowdhury

 


6 noiembrie | Cinemateca Union

 

 

— 7pm —

deschiderea festivalului & invitati

 

1896, New York, Edison expune primul vitascope cu care proiecteaza dansul cu umbrela al surorilor Leigh. De atunci si pana in prezent miscarea corpului a devenit o inspiratie continua pentru cineasti iar camera de filmat un instrument creativ puternic pentru coregrafi. Filmul de dans s-a nascut si a crescut alaturi de alte genuri de film. A fost tot timpul aici, dedicandu-se evolutiei si documentarii si a ramas mereu deschis catre colaborari intre domenii. Vorbim despre filmul de dans, filmul cu dans, filmul despre dans. In 2015 este un fenomen care cucereste toate continentele. Este timpul ca Bucurestiul sa ocupe un loc in aceasta manifestare. Pentru ca suntem un nume de referinta in film, pentru ca inventam si reinventam dans in mod constant si pentru ca ne place sa experimentam. Daca e film cu dans atunci e intens, e dinamic, e cu subtext si e plin de viata. 54 de filme, 27 de tari, 3 zile de festival.

Prima editie a Bucharest International Dance Film Festival este dedicata filmelor care se spun pe mai multe straturi, corpurilor care sfideaza legile gravitatiei, oraselor care danseaza, imaginilor care halucineaza. E dedicat istoriei recente si evolutiei tehnologice. Si cum dansul elibereaza, noi ne propunem sa ne eliberam de rame fixe, concepte nisate si structuri impuse. Dintre cele 350 de aplicatii din toata lumea le-am selectat pe cele care vad miscarea din alta perspectiva. Am cautat si am gasit filme care pun intrebari despre politica, viata sociala, relatii interumane, vise ascunse si amintiri ingropate. Le leaga o structura criptica, jucausa si incitanta, aproape ca o vanatoare de comori printre imagini incarcate de sens. Traim cu un picior in viitor asa ca rupem logica de ieri si ne bucuram de un rollercoaster de senzatii care curge in viteze diferite si ne invata sa traim cu mai putine cuvinte si mai multa actiune. 

 

— 8PM —

 DOCUMENTAR lung (in afara competitiei)

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

SACRES

73' | Franta | 2015

R: Etienne Aussel and Valerie Gabail

C: Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, Jean-Claude Gallotta, Olivier Dubois, David Wampach

Pornind de la opera emblematica a lui Igor Stravinsky, Ritualul Primaverii, SACRES investigheaza teritoriile ritualurilor, aducand impreuna perspectiva a 5 coregrafi - Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, David Wampach si Olivier Dubois. Filmul urmareste artistii si performerii, explorand imaginarul primitiv care le alimenteaza creativitatea. Filmari ale repetitiilor si ale actelor performative cu public si arhiva foto etnografica semnata JeanRouch, Luc de Heusch si W.F. Murnau. SACRES dirijeaza o reflectie fictionala si onirica despre granita dintre ritual si reprezentarile acestuia. 

 

 


 7 noiembrie | CINEMATECA UNION

 

 

2 PM

ACTIune & [RE]ACTiune _ competitia internationala de scurt metraje

 

O colectie de filme istete in care miscarea corpului si a camerei de filmat se completeaza pentru a spune povesti despre amintiri pierdute, valori morale si sexualitate. Corpul devine un mediu pentru emotii adanci si drama, fie simtita la nivel personal, fie ca stare de fapt a unei societati. Fiecare actiune pe care o intreprindem are o reactiune in timp si spatiu, ne poate schimba viata intr-o secunda, ca un accident al sortii, alterandu-ne corpurile si umplandu-le cu stari greu de exprimat in cuvinte.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

EDIFICE

13' | Turcia | 2014

R: Irmak Karasu

C: Hazal Kızıltoprak

Un film de dans care reda revolta unei femei fata de valorile morale impuse de societate. Toate personajele investigheaza trauma sociala impregnata in memoria corporala. 

FERRY

3:17' | S.U.A. | 2014

R: Jennifer Keller

C: Jennifer Keller

Rememorand un trecut mai fericit, o femeie incearca sa faca fata schimbarii. Cadrul este acela al ramasitelor unui old port de feribot. 

 

ferry_still.jpg

VECINAS

11:17' | Belgia | 2015

R: Natalia Sardi

C: Natalia Sardi

Partial o autobiografie , “Vecinas” este povestea a doua singuratati care, prin legea magnetismului, nu au decat sa se atraga.  

 

 

mystery y.jpg

 

 

MISTER Y

6:53' | Franta | 2013

R: Joris Favraud

C: Joris Favraud

Transportat la spital intr-o stare critica, un barbat va aluneca in mod progresiv in visuri stranii in care corpul devine o obsesie. Aruncat intr-o lume a ritmurilor, a miscarilor, o lume in care dansul devine piesa centrala, va incerca sa isi depaseasca frustrarile. Dar, suprins de realitate, universul lui devine din ce in ce mai bizar, mai intunecat, mai nelinistitor, pe punctul de a-si pierde functionalitatea. Domnul Y: acesta este numele lui. 

 

SONS DU SERPENT

11:15' | Olanda | 2015

R: Tami Ravid

C: Feri de Geus

Un barbat African modern porneste in cautarea sotiei pierdute. 

 

 

HYDRA_Freitag_Plank.jpg

 

HYDRA

2:35' | Germania | 2015

R: Florence Freitag

C: Alexandre Munz

HYDRA se joaca cu ce este, cu ce a fost si cu ce ar putea fi. Este forta care cucereste Parisul si care merge acolo unde oamenii nu mai merg, pentru ca au uitat ca Hydra, asemenea celorlator oameni, incearca sa gaseasca o modalitate de a evada, dar nu reuseste niciodata. 

 

Screen Shot 2015-05-06 at 12.16.38.png

TONIGHT

10:01' | Romania | 2015

R: Lara Ionescu

C: Ioana Marchidan

"Tonight" urmareste povestea unei femei in cautarea libertatii. Dezlegandu-se de trecut si de prejudecatile legate de propria identitate, formate fie de societate, fie de legaturile personale, aceasta se decide sa descopere propriul sau drum. "Tonight" este un moment de reverie, un moment de hotarare, un salt decisiv catre o versiune noua, sincera a propriei feminitati. Cautand pasiunea pe care cu totii ne dorim sa o gasim in noi, personajul se decojeste strat cu strat si isi analizeaza cu atentie sporita sinele.

 

METUBE

4' | Austria | 2013

R: Daniel Moshel

MeTube, omagiul adus milioanelor de utilizatori ai YouTube si video-bloggerilor, celor talentati si celor mai putin talentati care se promoveaza pe Internet, a captat atentia pe plan international.  Nimic mai putin decat Habanera lui George Bizet din Carmen a fost reinterpretata pentru MeTube si imbogatita cu beat-uri electronice. In spatele mixajului dintre stilurile muzicale se afla regizorul Daniel Moshel si tenorul August Schram.

 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

SALT

12' | Norvegia | 2014

R: Maria Lloyd

C: Maria Lloyd impreuna cu dansatorii

Cand fanteziile ni se zdrucina durerea poate deveni un handicap sau primul pas spre transformare. Vom dori sa ne intoarcem la fantezie pentru ca niciodata nu vom fi siguri ca suntem cu adevarat liberi. Filmul combina animatia stop-cadru cu dansul, marionetele si actiunea live. Filmat in incredibilul peisaj din minele de sare Wieliczka de langa Cracovia. 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

INTRINSIC MORAL EVIL

10:45' | Olanda | 2013

R: Harm Weistra

C: Fernando Domínguez Rincón

La prima vedere pare a fi o poveste despre identitate si maturizare. Dar, dincolo de toate, cei trei dansatori se joaca cu perceptia si asteptarile spectatorului. Povestea stratificata se dezvolta treptat, dezvaluindu-si ultimele secrete chiar inainte de generic. Publicul este astfel invitat sa isi creeze propria interpretare.

SU MISURA

1:10' | Italia | 2014

R: Augenblick

C: Augenblick

Un croitor si sotia lui. O zi ca oricare alta: clienti vechi si noi, unul dupa altul. Apoi intra ea. Deodata o scanteie, o greseala…inca o miscare si coturile se vor atinge usor. Repetitia ritmica a gesturilor specifice meseriei devine acum un dans. Motivul tesut pe rochie ia forma miscarii, a unei fantezii. Dar scanteia se stinge dupa numai un minut, asemenea unui ac care cade pe podea. 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

KINTSUGI

4:30' | Italia | 2014

R: Apotropia

C: Apotropia

Făcand referire la tehnica japoneza cu acelasi nume prin care ceramica sparta este reparata cu o umplutura de aur, tehnica ce ne da o lectie despre cum o rana poate fi transformata in valoare, in Kintsugi corpurile dezvaluie povestea cicatricilor trecutului. 

 

 

SINK OR SWIM

10' | Olanda | 2014

R: Michiel Vaanhold

C: Jaakko Toivonen

Intr-o piscina de altfel goala un grup de baieti joaca un joc cu reguli si ierarhie proprii. Baietii se indeamna reciproc sa faca inca un pas mai departe. Cei nou veniti trebuie inainte de toate sa demonstreze ca sunt capabili. Cat de departe vor merge pentru a castiga un loc in joc? Vor uita de ei si de semnificatia prieteniei? 

 

Tampopo Redux 1.jpg

TAMPOPO REDUX

8:20' | Canada | 2015

R: Alan Kohl

C: Mistaya Hemingway

 

Bine ati venit in bucataria Tampopo Redux- o realitate alternativa unde miscarea si gustul se unesc.  Dansatorii exploreaza senzualitatea mancarii intr-un act de descoperire a bucatariei si a simturilor. 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

LAY ME LOW

8' | Canada | 2015

R: Marlene Millar

C: Sandy Silva

Lay me low deschide un spatiu al experientei impartasite a doliului, aducand oamenii impreuna in dans si miscare: vocile individuale se intrepatrund dand nastere unui singur cantec, pasii se fac usor, ritmat, devenind o miscare unica. Lay me low este interpretat de 10 dansatori, muzicieni si cantareti si merge drept la inima, redand sentimentul universal al pierderii si evocand in mod paradoxal intimitatea. 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

I WANT

4' | Grecia | 2014

R: Aliki Chiotaki

C: Virginia Alizioti

“хочу” – “I want/doresc” in limba rusa – este acel strigat al sufletului cere negresit atentie. 

 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

KNOCK

5:15' | Australia | 2013

C: Alisdair Macindoe

R: Thomas Pollard and Nathan Smith

Ultimul om de pe Pamant, un personaj fictiv insingurat si trei baieti care petrec noaptea impreuna si-si spun povesti de groaza. La un moment dat planurile se intersecteaza. 

 

CRUSHING WEIGHT

3:38' | Brazilia | 2014

R:Vinícius Cardoso 

C:Irupé Sarmiento

Poem vizual care merge de la degradare pana la lumina. Un suflet se misca in acest spatiu abandonat. Un spirit care trece si nu mai este acolo. Baletul transcende haosul. Toate miscarile sunt caracterizate de ambiguitate. 

 

 

 

— 4:30 PM —

  MIX media _ COMPETITIA INTERNATIONALA DE SCURT METRAJE

 

SoYouThink2_300.jpg

Un colaj in continua miscare. Poate ca dansul este cea mai versatila arta dintre toate, lasandu-se influentata de multe alte forme de exprimare artistica. Acest calup de filme orbiteaza in jurul experimentului si sincretismului: animatie, desen, moda, tehnologie. Ecranul se multiplica, isi schimba forma, se imparte in ecrane mai mici, contine intrebari despre ce este si ce poate fi dansul, autorii jucandu-se cu ritmuri si forme.

 

SO DO YOU THINK YOU CAN UNDERSTAND CONTEMPORARY DANCE?

2:30' | S.U.A. | 2013

R: Gabrielle Revlock

C: Gabrielle Revlock

Ghid informativ si umoristic despre dansul contemporan. 

FIRST THING

1:47' | S.U.A. | 2014

D: Jamie Benson 

C: Jamie Benson 

First Thing este un studiu al gestului, urmarind ritualul de dimineata al unui barbat atunci cand isi priveste fata in oglinda de la baie. Luptandu-se sa gaseasca o expresie de trezire potrivita, acesta pare sa se lupte in acelasi timp cu acceptarea propriei reflexii. In mod indirect si oarecum abuziv, personajul incearca sa isi transforme fata in ceva mai potrivit, dar esueaza. 

HANG ON, CARRY ON

1:06' | Olanda | 2015

R: Michiel Vaanhold

C: Erik Kaiel

Singura modalitate de a ramane sanatos este sa iti gasesti sufletul pereche. 

 

 

DANCING CITY

4:47' | Marea Britanie | 2014

R: Dougie Irvine

Glasgow danseaza... Artisti profesionisti, comunitati locale, momente de interactiune si situatii de zi cu zi aparent banale gasesc in Dancing City un ritm comun si dezvaluie o perspectiva alternativa asupra Orasului, oamenilor si dansului. 

 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

YOU CAN TAKE THE STREETS AND RULE THEM BECAUSE WE ARE OF THE SKY

13' | Canada | 2015

R: Eduardo Menz

C: Patrick Lloyd Brennan

“Daca nu pot sa dansez, nu vreau sa fiu parte din revolutia voastra”, afirmatia radicala a Emmei Goldman in 1931 pluteste tacut peste strazi in timp ce se nasc revolutii fara nume.  O interpretare din perspectiva dansatorului si un omagiu adus multiplelor revolte civile ale ultimilor ani. 

 

DEVIL MAY CARE

2:10' | Germania | 2014

R: Volker Heymann

Statele Unite accepta cu usurinta rezolvarea conflictelor politice prin mijloace militare. Dar cand propriul popor este amenintat de dezastre meteorologice in crestere precum uraganul Katrina, niciun efort nu este depus in vederea ameliorarii situatiei. Incalzirea globala e condusa mai departe. 

 

 

YUKI

3' | Germania | 2014

R: Johan Planefeldt

C: Yuki Tanji

O calatorie a simturilor undeva intre Tai chi & Kung fu.

 

 

STAFF

6:26' | Germania | 2015

Staff este o versiune filmata a unui set de miscari coregrafiate. Elementele folosite sunt colaje cu manipularea unor prajini de lemn, fragmente insusite de dans folcloric si dans minimal

 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

SINGLE # DOUBLE # TRIPLE

8:53' | Italia | 2013

R: Apotropia

C: Apotropia

Un proiect despre treime, perceptie si natura umana. Conceptul de triada sau treime exista din timpuri imemoriale si se regaseste in toate culturile. Apare ca un simbol larg raspandit in unele dintre sistemele filozofice, religioase si stiintifice si poate fi interpretat ca un element cheie al integritatii si interdependentei intregii existente. 

 

 

SAMBA #2

2:40' | S.U.A. | 2014

R: Rosane Chamecki si Andrea Lerner 

C: Rosane Chamecki si Andrea Lerner 

O dansatoare de samba este filmata intr-un slow motion extrem, disecand aceasta manifestare culturala iconica a Braziliei in cea mai profunda fizicalitate a sa. 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

PAS

3:11' | S.U.A. | 2013

R: Charli Brissey and Courtney Harris

C:  Charli Brissey and Courtney Harris

Aceasta scurta comedie se bazeaza pe tendintele baletului catre redarea imaginarului animal. 

 

 

CRITICAL MASS

4:50' | Germania | 2015

R: Peter William Holden 

C: Peter William Holden

Palarii de robot danseaza pe acompaniamentul sonor al Walkiriilor lui Richard Wagner. 

 

 

 

HANDS

3:37' | Portugalia / Grecia | 2015

R: Stelios Mavriogiannis 

C: Sara Toscano 

5 modalitati de expresie artistica, 3 minute, 2 maini si un mesaj impotriva intolerantei, aduse impreuna pentru a da nastere proiectului Hands, un film de dans poetic despre lupta victimelor excluderii. Aici mainile - simboluri ale actiunilor noastre - sunt expresia singuratatii victimelor urii, a luptei pentru o viata mai buna si a sperantei intr-o societate unde gesturile vin in sprijinul viselor, nu in zdruncinarea lor. 

 

SKIZM

4:25' | Ungaria | 2013

R: Marcell Andristyak

C: Ida Szűcs Dóra

 Skizm este un film experimental de dans. Tema centrala o reprezinta explorarea ritmului, a possibilitatilor si schimbarilor emotiilor si proceselor care au loc in mintea umana. 

 

KID BIRDS FOR CAMERA

11:16' | Franta | 2015

R: David Daurier and Eric Minh Cuong Castaing 

C: Dylan Crossman and Eric Minh Cuong Castaing 

Copii din aceasta scoala nu vorbesc aceeasi limba, asadar danseaza. Cum poate dansul lui Merce Cunningham, coregraf al abstractului, sa intre in contact cu instabilitatea corpului unui copil ? De la terenul de joaca la cutia neagra, de la activitatile de zi cu zi pana la miscarea senzoriala pura, Eric Minh Cuong Castaing si David Daurier incearca sa ajunga la esenta miscarii copiilor care devine particula de lumina pura. 

TRACCE NASCOSTE

5:17' | Italia | 2014

R: Filomena Rusciano

C: Filomena Rusciano

Semne surprinse la limita, numai de o privire atenta, care asteapta.  Amprente lasate de tacere ies la iveala pe suprafata corpului si formeaza o harta imaginara; un ecou al trecutului emotional. Gesturi dezvaluie permeabilitatea fizica si cauta urmele suspendate a ceea ce ne invaluie viata de zi cu zi. Acel sediment de zgomot imperceptibil. 

 

DRAWING BLANK

6' | Canada | 2013

R: Stefan Verna 

C: Emily Honegger 

O poveste a efemeritatii tesuta parca intr-un vis, prin dans, tehnici stop-cadru si desen. Personajul principal descopera o proprietate magica a unei schite in cerneala abandonate. Ia nastere un partener de dans in miniatura, impregnand miscare in cerneala, hirtie si lumea din jurul dansatoarei. 

 

CARBOGRAMA

5:58' | Columbia | 2015

R:Damián Alquichire

C: Alejangra Gissler

Rezultat al unui experiment in care converg discipline multiple: muzica, dans, video si desen. Punctul de plecare este reprezentat de miscarea continua a Alejandrei Gissler, o improvizatie in cadrul careia corpul ei devine mijlocul de transmitere al senzatiilor fiecarui minut. Miscarile ei sunt inregistrate de catre Damián Alquichire si procesate instant, mai intai ca fotograme, apoi ca desene, in incercarea de redare a trecerii materiale a timpului - tema centrala a operei. 

 

ROADLOVERS

2:51' | Ungaria | 2015

R: Marcell Andristyak

C: Ida Szűcs Dóra, Petra Drávucz

O scurta meditatie vizuala despre drumul pe care l-am parcurs pana acum, drumul pe care il avem inainte, oamenii ce calatoresc alaturi de noi pana la sfarsitul drumului - daca exista unul. 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

TWITCH

5' | Canada | 2015

R: Jules de Niverville

C: Michael Watts

TWITCH ia pulsul unei creturi in conflict: nelinistile/tresaririle/convulsiile sale, pasii sai gresiti, chinuiti si lupta cu demonii; o oda adusa depasirii energiilor intunecate din sine. 

 

 

CIRCLE

4:25' | Turcia | 2015

R: Ozgur can Alkan

C: Ziya Azazi

Repetitie, divizare, reproducere; cercul vietii. Nasterea, viata si moartea, sunt reprezentate prin rotirea unui dervish, dans contemporan si grafica video. 

* to be confirmed

 

 

 

— 7 PM —

 [IN] CORP SI [IN] AFARA CORPULUI _ COMPETITIA INTERNATIONALA DE SCURT METRAJE

 

Cu totii venim dintr-un loc care ne defineste ca oameni prin constiinta. Acest ultim calup de filme exploreaza conceptul de spatiu, inteles ca un loc in care traim, un punct de intalnire virtual, o metafora sau un declansator psihologic. Povestile lor suntinvelite in diverse straturi de poezie si ironie, despre sinele interior si exterior.

 

THIRST

1' | Canada | 2015

R: Franie Éléonore Bernier 

C: Franie Éléonore Bernier 

In desert, inbataia soarelui, o femeie hoinareste epuizata si lovita. Calea sa este murdarita de diverse incercari psihologice si fizice. In toate acestea isi va gasi in final fie emanciparea, fie sfarsitul. 

ECHO

1:21' | Olanda | 2014

R: Nicola Balhuizen Hepp 

C: Nicola Balhuizen Hepp 

Un barbat in varsta in confruntare cu propriul corp care imbatraneste. Se pierde in dans si prin asta se simte tanar din nou. 

 

2nd photo300new.jpg

 

NORMAL DAY

20:40' | Grecia | 2015

R: Andi Xhuma 

C: Andi Xhuma 

Scurt metrajul dezvaluie viata lui White, un barbat tanar care se intoarce de la munca, frustrat din cauza vietii cotidiene. Odata intrat in casa, facem cunostinta si cu cele 3 culori sau personalitati ale sale, mereu prezente pentru a-i evidentia vizual gandurile, sentimentele, dar si influentele pe care le experimenteaza din exterior. 

 

N87HP PRIORY ROAD

6:25' | Marea Britanie | 2014

R: Léa Tirabasso , Jesus Ubera

C: Léa Tirabasso

N87HP Priory Road este o calatorie in caruselul dragostei si al tabieturilor, un cuib care se destrama, o poveste a declinului, un loc unde iubitii se agata de fantezii pentru a supravietui. Suntem lasati cu noi insine si cu ritualurile pe care le perpetuam. Corpuri si minti se ciocnesc dezvelind impulsurile primare ale oamenilor, explorand latura intunecata a mintii si predominanta modelelor dictate de inconstient in viata noastra. 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

GONE

15:59’ | Islanda | 2014

R: Helena Jonsdottir si Vera Sölvaldóttir 

C: Helena Jonsdottir 

Cine iti traieste viata atunci cand nu esti acolo?
Gone este un mic thriller plin de umor care iti ofera o perspectiva neobisnuta asupra calatoriei omului prin dansul vietii. 

Still002.jpg

 

ZELE

6:16' | Marea Britanie | 2015

R: Marine Besnard si Danilo Moroni

C: Marine Besnard

Determinarea, pasiunea si deschiderea fata de noi circumstante sau evenimente, ca abordarea cuiva pentru prima data de exemplu, te poate ajuta sa-ti atingi potentialul. O intalnire iti poate oferiforte si perspective noi in a tine piept provocarilor sau a te deschide neprevazutului si posibilitatilor din el.

 

GLOBE TROT

4:35' | SUA si alte 22 de tari | 2014

R: Mitchell Rose

C: Bebe Miller

50 de regizori de pe cele sapte continente au filmat fiecare cate doua secunde de dans ale coregrafului Bebe Miller. Proiect realizat prin crow-funding international.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

 

5 DAYS OF MY LIFE

08:57 | Grecia | 2015

R:Sioras Deligiannis Giorgos

C:Sioras Deligiannis Giorgos , Papadopoulou Maria

Protagonistii filmului interactioneaza intr-un mod simbolic. Interactiunea incepe din copilarie, trateaza apoi sexualitatea si in cele din urma inevitabila povara a existentei. 

 

SOLARLIOD

8:15' | Germania | 2015

R: Torsten Lippstock si Julia Maria Koch

C: Julia Maria Koch

Inspirat dintr-un poem al Eddelor, o colectie importanta a mitologiei nordice din secolul al 13-lea, avand ca teme principale societatea,credinta si natura, Solarliod aduce o reinterpretare din perspectiva prezentului acestuia, creand imagini apocaliptice.  

THERE

3:42' | Irlanda | 2015

R: Ciarán Maginn

C: Olwyn Lyons

O calatorie care exploreaza prin miscare peisajul in continua transformare din jurul nostru. 

There este rezultatul colaborarii artistice dintre regizorul Ciarán Maginn, inginerul de sunet Neil Anderson si coregraful Olwyn Lyons. Scurtmetrajul a fost filmat in mai multe locatii din Dublin si finalizat in Giant's Causeway, Co. Antrim in Irlanda de Nord.  

 

ICE, CREVASSE AND DRIFT

9:43' | Canada | 2013

R: Chantal Caron 

C: Chantal Caron

Aceasta lucrare coregrafica prezinta o metafora in care gheata dobandeste aparenta mortii prin raceala ei si asemanarea cu monstrii gigantici ai marii plutind pe o masa de lichid miscator - simbolul liniei timpului. 

 

 

A'MAR

5' | Portugalia | 2013

R: Luis Fernandes 

A’Mar este un film despre dragoste si despartire, un portet subiectiv care exprima efortul a doua corpuri care vor sa se uneasca si sa dea forma existentei lor impreuna.

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

UATH LOCHANS

6:30' | Marea Britanie | 2015

R: Simon Fildes si Katrina McPherson

C: Marc Brew

Un video dans de Katrina McPherson, Simon Fildes si Marc Brew. Un dans solo si o disectie fizica, viscerala a locului. Filmat la Uath Lochans, Glen Feshie, Invernessshire in Scotia si comisionat prin proiectul Water & Glass produs de Peter Royston.

 

WHAT IF...?

2:39' | India/Belgia | 2014

R: Yentl de Werdt

C: The Disha school for Deaf & Shivaji Lions School for Deaf in Mumbai

Un film despre comunicarea prin inocenta si limbajul trupului. In mahalaua Mumbaiului, vocile copiilor nascuti cu deficiente de auz cauta o cale de expresie. 

 

LITTLE GREEN MAN

10:21' | Franta | 2014

R: Mathieu Lee

C: Tatanka Gombaud

Inspirat din romanul lui Stig Dagerman Our need for consolation is insatiable, Little Green Man descrie tumultul interior al unui barbat. Revolutia care are loc in interiorul lui, calatoria destructiva dar eliberatoare. Nu este vorba nici despre un drum intunecat, nici despre unul luminos, ci despre dorinta de nestavilit de a trai. ‘O calatorie neprevazuta intre locuri care nu exista’

 


 8 noiembrie | CINEMATECA UNION

 

— 5PM —

POOL PEARLS & documentar scurt (in afara competitiei)

CO-PREzENTAre Pool International Dance Film Festival

 

Hair2_500px.jpg

 

HOME ALONE

2' | Israel | 2013

R: Adi Halfin

C: Adi Halfin

O explorare senzuala a unui spatiu parasit, printr-un amestec de intentie si improvizatie al dansatorilor si camerei de filmat.

 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

 

SPACE NOTHING MORE

21' | Polonia | 2015

R: Nikodem Wojciechowski 

C: Katarzyna Król-Woźniak, Małgorzata Werbińska si Piotr Skalski 

Golul, ca orice alta forma de perfectiune, este instabil. Atat de instabil incat, cu putin noroc, poate da nastere la ceva cu adevarat substantial - universul, o stea, o planeta, sau chiar o minte lucida. Golul o va folosi pana la urma ca un instrument care sa-l ajute sa descopere mai multe despre propria existenta. 

 

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

Click pe imagine pentru a vedea trailerul.

NOVACIÉRIES

16:43' | Franta | 2015

R: Marine Brutti, Jonathan Debrouwer, Arthur Harel si Celine Signoret 

C: (LA)HORDE 

Novacieries este inspirat din miscarea Mainstream Hardcore. O cantareata si un dansator hoinaresc printr-o otelarie parasita. Dansatorul  se muleaza pe ritmul pierdut al masinariilor executand figuri de Hard Jump si Hakken in timp ce cantareata transforma imnul Hardcore “Hardcore to the bone” intr-un cantec de jale plin de sensibilitate. 

EPIPHANY OF RETURNING

9:31' | S.U.A. / Argentina | 2015

R: Richard Shpuntoff si Benedetta Capanna

C: Benedetta Capanna

Un solo de dans pe film care capteaza inedit legatura minte-trup, celebrand poezia din fragilitatea omului dar si pasiunea sa intrinseca. 

  

 

 

BETWIXT AND BETWEEN

8:15' | Taiwan | 2012

R: YunTing Tsai 

C: YunTing Tsai

Betwixt and Between reprezinta acel punct din viata nedecis, undeva intre doua alternative, nici aici, nici acolo.  Se apropie de esenta anarhica a vietii, nefiind nici una nici alta. Eram undeva la jumatatea drumului, la mijlocul unei perioade din viata mea. Putin confuza, dar eram convinsa sa plec fara sa am vreo explicatie anume pentru asta.  Cladirile de beton construiau o metafora. Ma simteam inchisa intr-o constructie rigida si inaccesibila, nu numai sistemul ci si limitarile vietii. Este dureros sa te razvratesti direct impotriva zidurilor. Pentru a putea calatori, m-am aplecat in afara peste grilajul de fier, folosindu-ma de puterea acelor restrictii. Lumina intrata odata cu asta m-a facut sa imi linistesc un pic panica, in ciuda faptului ca eram intr-o situatie incerta; partial virtuala, partial reala; aparent virtuala si reala in acelasi timp, dar nu m-as putea pronunta in aceasta privinta. Umbrele aruncate peste plecarea mea devin ecoul unei calatorii continue. 

 

 

 

DOCUMENTAR scurt (in afara COMPETITIei) 

 

SIDI LARBI CHERKAOUI

23' | Germania/Belgia | 2014

R: Michael Maurissens

C: Sidi Larbi Cherkaoui

Un portret al coregrafului Sidi Larbi Cherkaoui realizat in timpul repetitiilor pentru doua fragmente de dans: proiectul de tango Milonga si 4D, care reuneste 4 reprezentatii solo mai vechi. Crescut in Antwerp, Cherkaoui a invatat singur sa danseze, urmarind videoclipurile muzicale. Lucarile lui sunt teatrale si dinamice, muzica jucand un rol definitoriu in creatie.  

 

 

BACKWARD GLANCE

7:18' | Canada | 2014

R: Jules de Niverville

C: Tentacle Tribe

BACKWARD GLANCE este un scurt metraj documentar care surprinde momentele cheie din culisele filmarilor la VANISHING POINTS, un film de dans semnat de Marites CARINO, realizat in decembrie 2013 in Montreal cu dansatorii de hip-hop TENTACLE TRIBE.

 

LIVING ROOM DANCES * KITCHEN SERIES

14:42' | Canada| 2013

R: Sonya Stefan

C: Sonya Stefan

Bucataria devine de obicei locul unde se impartasesc ultimele barfe savuroase intre casnicele din Italia, in timp ce savureaza o cafea tare. In seria de interviuri in bucatarie a Sonyei Stefan, dansatori de contemporan din Montreal, Quebec, Sault Ste., Marie si Ontario, sorb din cafeaua tare si discuta despre auditii si pregatirile pentru spectacol, varsta si nuditate. 

 

 

 

 

——— 7:30 PM ——— 

inchiderea festivalului: GALA de premiere

 

 

— 8 PM —

DOCUMentar lung (in afara COMPETITIei)

 

BEHIND THE SCENES [FRAGILE]

45:36' | Romania | 2015

R: Cosmin Manolescu and Tania Cucureanu 

C: Cosmin Manolescu 

[Fragile] este o prestatie de dans, o instalatie coregrafica, un joc, o petrecere sau o simpla experienta creata de Cosmin Manolescu, care are la baza intalnirile efervescente si fragile dintre performeri si public.  Documentarul Behind the Scenes [Fragile] surprinde procesul cretiv si diferitele etape de constructie ale acestei co-productii europene, inclusiv fragmente din workshopuri, rezidente si repetitii in Bogliasco, Porto, Luxemburg, Riga si Bucuresti. 

 

PREMIILE BIDFF #1

  • Su Misura (r: Augenblick) - Cel mai bun film (1000 euro)
  • Vecinas (r: Natalia Sardi) - Cel mai bun regizor (post-production services)
  • Kid Birds for Camera (r: David Daurier and Eric Minh Cuong Castaing) - Mentiune speciala

Membrii juriului: Jevan Chowdhury (regizor, fondator al proiectului Moving Cities), Sarah Möller (fondator si curator al Pool International Dance Film Festival) si Simona Deaconescu (coregraf si regizor, director artistic al BIDFF)