6 Sept, 16:00 – 18:00
online, pe zoom
*Participare gratuita in baza unei inscrieri prin mail la contact@bidff.ro care sa contina nume, prenume, numar de telefon si evenimentul pentru care se face inscrierea.
DESPRE CONFERINTA ONLINE
Incerc, in aceasta perioada, sa (imi) explic masura in care teoria lui Descartes, privind ruptura minte – corp, a influentat standardele valorice pe care vestul cultural alb, neoliberal, colonial le-a instituit si promovat in timp. Voi incerca sa prezint modul in care teoria dihotomiei minte – corp este integrata in canonul cultural vestic prin felul in care teoria se manifesta in practica, in felul in care vesticii produc arta sau, spre exemplu, trag concluzii. Voi incerca, cu alte cuvinte, sa vorbesc despre felul in care o teorie care discrimineaza corpul a devenit nu doar manifesta ci si reprezentativa ca modalitate culturala globala, ale carei practici sunt competitive, perturbatoare, egocentrice, orientate spre produs si putere. Aceasta este povestea distopiei, una pe care – sunt sigur – o cunoastem intim toti.
Motivul pentru care vreau sa spun aceasta poveste este pentru ca in adancurile ei sta ascunsa o alta poveste – a utopiei. Aceasta este istoria unei dinamici integrate minte - corp, in care realitatea nu este masurata in unitati palpabile ci tine, mai degraba, de negociere, participare si motivatie.
Daca utopia (si acesta este un exercitiu mental), ascunsa in distopie, exista ca o potentialitate in terenul in care este ingropata, speranta mea este de a reusi sa sugerez ceea ce trebuie sa cunoastem, sa evidentiez elementele pe care trebuie sa le luam in considerare pentru ca utopia sa incolteasca si sa creasca. Aceasta este povestea pe care as vrea sa o spun, o istorie a gradinaritului.
DESPRE pavleheidler (se)
pavleheidler (ei) au dansat, studiat, scris si predat dansul inca din tinerete; inevitabil chestionandu-si angajamentul in domeniul dansului si coregrafiei experimentale – unde coregrafia este inteleasa ca o practica extinsa. Noile lor interese includ Consecintele fizice ale cunoasterii (2020) publicata in Jurnalul de Filosofie Performativa si prezentata in cadrul unor conferinte sustinute de Universitatea Middlesex, Universitatea Newcastle si Bienala de la Amsterdam; doua carti despre fictiune erotica experimentala, co - semnate impreuna cu Unn Faleide; o carte de poezie centrata in jurul intrebarii “Cum apare verdele din albastru?” scrisa impreuna cu Alys Longley; si Dansurile care scriu poezie, o serie de lucrari video centrate pe in-capacitatile narative ale dansului. Pavleheidler au primit in 2018 International Choreographer’s Stipend, oferit anual unui artist suedez de catre Comisia Suedeza a Granturilor Artistice.
Pentru mai multe informatii despre pavleheider va invitam sa le vizitati site-ul.