MIERCURI, 1 SEPT, 21:00 — 22:30
LA MERKATO CULTUR

In prima sectiune competitionala a BIDFF, natura si industrializarea se ciocnesc frontal. Regizori si coregrafi din 8 tari diferite ne invita sa reflectam asupra relatiei noastre cu mediul inconjurator, viziunile parintilor si bunicilor nostri, osciland intre fragilitate si rezistenta umana. Ca reactie la evenimentele ultimilor ani, aceste filme scurte exploreaza ciclul vietii si mortii, prin povesti magice, dar cat se poate de reale, in care miscarea orasului se impleteste cu miscarea naturii. In cautarea fericirii, corpul uman danseaza de la interior spre exterior, eliberandu-se de tensiuni acumulate in timp, care se dizolva si se rezolva.


BEYOND

3:38, 2020, PL/TW/HK/TH/DK
R: Simone Wierød
C: Simone Wierød

BEYOND este raspunsul estetic la una dintre strategiile actuale ale omenirii de a face fata unei pandemii globale. Indepartarea de civilizatie si detasarea de tot ceea ce nu ne mai serveste. Explorarea de noi adevaruri si drumuri catre pacea interioara pare a fi singura modalitate de a ne ridica deasupra anxietatii colective. Filmul prezinta o serie de tablouri absurde si suprarealiste – incercarile stangace ale unei fiinte umane de a se conecta cu natura pentru a deveni in final si mai instrainata decat inainte. Lipsa miscarii si pozitiile abstracte creeaza o interactiune intre miscarile interioare si cele exterioare. Asa cum a spus cineva: cand nu poti iesi afara – intra inauntru.


THEY SAW THE SUN FIRST

8:13, 2020, AUS
R: Stefan Hunt
C: Vanessa Marian

„Discursul oamenilor in varsta nu trebuie dezonorat - la urma urmei, ei au vazut primii soarele.”

They Saw the Sun First este un film de Stefan Hunt picat la tanc, cu interviuri reale cu varstnici din New York si un scor de basm de FKJ - adus la viata prin dans, performance si magia imaginatiei, mesajul puternic din acest film nu ar putea fi mai relevant in aceste vremuri. Mariti volumul, opriti luminile, opriti e-mailurile si luati toata intelepciunea batranilor nostri. Bucurati-va.


SCAPELANDS

4:02, 2019, UK
R: Katie Beard, Naomi Turner
C: Liv Lockwood

Scapelands este un scurt film de dans care exploreaza principalele noastre conexiuni cu natura si efectul vietii urbane asupra mintii umane. Cu tarile in lockdown din cauza curentei pandemii globale, impactul psihologic al mediului nostru fizic este resimtit in intreaga lume mai semnificativ ca oricand. Scapelands a fost comandat de BBC Arts si Arts Council England ca parte a schemei New Creatives.


HUMAN HABITAT

8:27, 2020, NO
R: Flavia Devonas Hoffmann
C: Flavia Devonas Hoffmann

Human Habitat isi are originea in ciocnirea dintre natura intacta si industria in plina dezvoltare din Arctica si exploreaza oscilatia dintre rezistenta si fragilitatea umana. O dansatoare ne poarta intr-o calatorie asociativa si non-narativa, prin stari emotionale care ne pun fata in fata cu schimbarile de la o relatie dintre om si mediu durabila la una distructiva.


MEMORIES OF THE FUTURE

12:02, 2020, NL
R: Dance collective Arnhemse Meisjes
C: Dance collective Arnhemse Meisjes

Memories of the Future spune povestea unei singure persoane si a fiecaruia dintre noi in acelasi timp. Dansam pe un puternic drum in viata in care experientele din trecut si amintirile din viitor apar si se reunesc in momentul prezent. Aceasta e o poveste omeneasca. Povestea ta. O poveste a stramosilor si a copiilor si nepotilor tai. Subzista viitorul si trecutul in paralel cu prezentul? Totul este permis, pentru ca totul se transforma; totul vine, totul trece. La fel ca anotimpurile, un ciclu al vietii si al mortii. Cadem si ne ridicam din nou. Ne transformam, pana cand prezentul este tot ce mai ramane. E singurul lucru de care ne putem tine. Aici, acum. Tu, eu, noi.


MOVING BARCELONA

6:21, 2021, UK
R: Jevan Chowdhury
C: Alexander Eckman

Moving Barcelona e o poveste de dans magica, dar realista, despre capitala Cataloniei, o regiune autonoma din statul spaniol care se confrunta cu o criza de identitate. Un oras care dispune de tot ce are nevoie, Barcelona e inca bantuita de fantomele trecutului si, in ciuda progresului, isi descopera mereu rani vechi. Povestit de celebrul actor Pep Munné, care face apel la calm, filmul confera un sentiment de asigurare ca totul este in regula. Miscarea orasului spune totusi o alta poveste si el e resemnat de faptul ca lucrurile sunt, inevitabil, asa cum sunt. In cautarea fericirii, barcelonezii se regasesc pe o banda de alergat fara destinatie, intr-o poveste despre viata moderna.


THE SOFT BIT

7:02, 2021, DE
R: Jana Irmert
C: Lingji Hon

Doua maini se apleaca, la inceput incet, apoi brusc, ca si cum i-ar indica solului sa se ridice. Sus si din nou jos, sus si jos. Cu The Soft Bit, Jana Irmert exploreaza miscarea, sunetul si imaginea intr-un mod cinematografic. Conectand interiorul si exteriorul, fragmentul si intregul, captivantul performance inspirat de Taiji quan al lui Lingji Hon formeaza un centru de greutate, tragand camera spre ea. In timp ce muzica atmosferica a Janei Irmert conduce privitorul intr-o lume necunoscuta, imagistica este imbratisata de un montaj experimental care-si urmeaza propriile reguli - dezvaluind interconectarea tuturor elementelor.


THROUGH GLASS

7:00, 2021, CZ
R: Marek Partys
C: Sylva Safková

Filmul de dans THROUGH GLASS, regizat de Marek Partys si coregrafiat de Sylva Safková, imbina dansul contemporan cu o poveste vizuala care ilustreaza imaginea realitatii distorsionate: „reflexii, perspective diferite din unghiuri diferite, realitate distorsionata... dar daca o pui in fata unei oglinzi, literele vor merge din nou in directia cea buna”.


TOKE

6:43, 2021, UK
R: NONO
C: Stuart Shugg

Amplasat in metropola urbana a Londrei, Toke e un portret intim al dansatorului de origine daneza Toke Broni Strandby. Regizorul NONO vizualizeaza cu migala calatoria puternic emotionanta pe care trebuie sa o induram pentru a ne indeplini visele, explorand in acelasi timp teme legate de identitate, alienare contemporana si acceptare. O poveste inspirationala despre triumf, Toke este o celebrare a frumoasei rezistente a spiritului uman.


UTRO

5:18, 2021, NE
R: Polina Mirovskaya
C: Jeroen Janssen, Polina Mirovskaya

In Rusia avem o zicala „утро вечера мудренее” - dimineata este mai inteleapta decat seara. Ceea ce inseamna ca, in cel mai intunecat punct al serii, in starea noastra cea mai vulnerabila din punct de vedere emotional, riscam sa facem impulsiv alegeri gresite; alegeri pe care nu le-am face dimineata, care inspira claritate si chiar intelepciune in gandurile noastre. In copilarie, auzind aceasta zicala, obisnuiam sa-mi imaginez o calatorie fizica a gandurilor, de la amurg pana in zori; imaginandu-mi un strain in timp ce se plimba prin noapte, pana cand a atins claritatea unei minti limpezi la rasarit. UTRO inseamna dimineata in rusa; iar in acest film, conceptul de dimineata este intruchipat ca punctul culminant al unei calatorii lungi si sinuoase, fizice si emotionale. Desfasurandu-se pe distanta si durata unei singure nopti, UTRO surprinde tensiunea care se dizolva si se rezolva, in oras si in noi insine, pe masura ce se apropie linistea diminetii.


SALIDAS

10:17, 2021, DE
R: Michael Fetter Nathansky
C: Christiane ‘La Mona’

SALIDAS (span., DEPARTARI) este un film de dans care spune povestea Giraldei, o antreprenoare de pompe funebre care insoteste fiintele umane decedate in viata de apoi. Avand in centru dansul si muzica spaniola flamenco si amplasat intr-un canalul naval din estul Germaniei, filmul creeaza o fuziune asociativa intre Europa de Nord si cea de Sud, miscare si liniste, si ramas bun si eternitate.