ALEX MIRUTZIU
PERFORMANCE & EXPOZITIE PERSONALA
un proiect prezentat in parteneriat cu Programul de Arta Performativa al Muzeului National de Arta Contemporana curatoriat de Ioana Paun
8 sept | 19:00 -22:00
@MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA
Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, Aripa E4
dignity to the unsaid
PERFORMANCE
8 SEPTEMBRIE | 20:00 - 20:30
Alex MIRUTZIU
performance | 2017 | Bucuresti / Cluj-Napoca
performeri | Alex Popa | Irina Sibef | Cosmin Stanila
lucrare comisionata de BIDFF, realizat in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti si Galeria SABOT
Intentionez sa cercetez metode prin care una dintre cele mai importante scriitoare a secolului XX - Iris Murdoch - a reusit sa creeze sens printr-o abundenta de sensuri, spus si nespus, sensuri pe care le numesc - modalitati de a stapani lumea. Miscarea conceptuala dintre spus si nespus, este influentata de mereu prezenta fragmentare pe care o manifestam atunci cand privim lumea ca ‘ceva asemanator cu’, un aspect fatal al limitarilor noastre fizice. Fragmentam lumea ca sa putem sa o intelegem si sa functionam in interiorul ei.
Performance-ul include instalatia de sunet CAUSAL VARIATIONS FOR SOMETHING LIKE, o instalatie audio pe 3 canale, creata de Elías Merino, care propune o serie de obiecte sonore autonome bazate pe un tesut relationar care implica sunetul si oamenii ca actori, in cadrul performance-ului creat de Alex Mirutziu. Aceste entitati sonore sunt plasate/deplasate in spatiul fizic ascuns in spatele unei prezente in oglinda. Plasticitate, entitate dinamica non-umana, sinteza, ireductibilitate, discretie, lipsa obiectificarii, relatie, ecologie, temporalitate elastica, scindare, decorporalizare, algoritmic, sculptura sonora, articulare, reductionism, gest structural, gest permutator, variatie, lipsa ierarhiei, fizicalitate, procesul coexistentei, eroare in comunicare.
NO BLOOD BANK INCLUDED
EXPOZITIE PERSONALA ALEX MIRUTZIU
VERNISAJ | 8 SEPTEMBRIE | 19:00 - 22:00
Perioada de vizitare a expozitiei | 9-10 septembrie | 12:00 - 20:00
intrare pe baza biletului de vizitare a muzeului
Atata timp cat ne pozitionam frontal fata de un act artistic, primeaza afectivul, brutalitatea confruntarii. Lucrarile prezente in expozitie nu pot fi incasate frontal, fie vizual sau multisenzorial, ci prin ocol sau detour cu digestie lenta, care te poate consuma, chiar pierde. Lucrarile mele cele mai recente ies din logica ‘eu’ - aici — ‘restul’ - in afara, si problematizeaza dimensiunile incerte care coaguleaza un inteles sau altul, cat si relatiile de co-existenta dintre multiplele prezente, perspective sau aparente ale individului si lumii in care acesta e aruncat, care nu pot fi epuizate niciodata.
Chiar si atunci cand ‘aici’ si ‘acum’ structureaza intelegerea noastra acestea sunt virusate de un act de reincepere, sau reimprejmuire a actului creativ. Cer regrupari, replieri. Insist in a crea un climat care prilejuieste aparitia a ceva care e mai apoi metabolizat. Selectia de lucrari prezentata apartine acestui mecanism de amenajare a semnificatiei prin proximitate. Nu cer o trecere prin rotile dintate ale criticii, ba din contra, pentru ca critica presupune o anumita pozitie de atac din afara obiectului criticat, scurtcircuitata de acumularea de constiinta a individului. Rareori acest mod de acces al realului a avut destul suflu pentru a ajunge la capatul unei demonstratii productive.