7 — 10 septembrie 2023
lA /SAC @ MALMAISON
vernisaj: 7 septembrie, 18:00 — 22:00
program: 8, 9, 10 septembrie, 14:00 — 17:00 și 18:00 — 21:00
Co-organizat de /SAC @ MALMAISON
Susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim
Selecționeri: Alex Radu, Cristian Pascariu, Laurențiu Paraschiv
Curator expoziție: Alex Radu
Implementare tehnică VR: Marius Cătălin Hodea
Coordonator expoziție: Cristian Pascariu
BIDFF VR ’23 CLUSTERS redefinește granițele dintre realitate și ficțiune, control și autonomie. Într-o lume unde soarele alege să se ascundă, unde gravitația este irelevantă, se nasc întrebări fundamentale despre natura existenței și conexiunile dintre noi. Basmele și legendele își găsesc ecouri în realitatea contemporană, deschizând un dialog între vechi și nou, tradiție și modernitate.
Veți explora intersecțiile delicate dintre alegerea personală și presiunile externe, punând la încercare reziliența spiritului în fața provocărilor societale. Un voal de istorie și nostalgie va umbri pașii voștri pe măsură ce amintirile și mărturiile din Taiwan vor reverbera în conștiința voastră.
Explorând universul clusterelor, veți naviga printr-un spațiu dinamic, interactiv, în care conexiunile și intersecțiile modelează narativul uman prin intermediul tehnologiei VR.
REGULI DE ACCES
Pe 7 septembrie 2023, la vernisajul expoziției, accesul se face numai pe bază de invitație sau acreditare de presă. Pe 8, 9 și 10 septembrie 2023, publicul larg are acces la expoziție în baza unui bilet.
O experiență durează 1h20min, timp în care vizitatorul poate alege ce lucrări vrea să exploreze. Biletul se achiziționează în mod specific pentru intervalul orar în care spectatorul vizitează expoziția.
Numărul maxim de participanți într-un interval orar este de 10 persoane.
Vizitatorii vor fi asistați pe toată durata derulării experiențelor în VR de personal tehnic și voluntarii BIDFF.
GLOOMY EYES
30’, 2019, FR/AG/TW/US
R: Fernando Maldonado, Jorge Tereso
Când soarele s-a săturat de oameni și a decis să se ascundă și să nu mai răsară niciodată, întunericul a trezit morții din morminte. De atunci, ciocnirea dintre om și zombi impune ritmul vieții de zi cu zi. Povestit de Colin Farrell, Gloomy Eyes este o poveste emoționantă în care diorame animate fantastice se răsucesc și rotesc în jurul tău. Urmărește povestea nostalgică și înduioșătoare a unui băiat zombi, Gloomy, și a unei fete umane, Nena, care îndrăznesc să se joace cu dragostea. Iubirea lor scrisă în stele ar putea fi ultima sămânță de speranță.
PREMII ȘI ALTE FESTIVALURI
Gloomy Eyes a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance în 2019 și a câștigat premiul pentru cea mai bună experiență VR la Festivalul Internațional de Animație de la Annecy și premiul juriului pentru storytelling la SXSW în același an.
DESPRE REGIZORI
Jorge Tereso este un regizor și artist digital din Buenos Aires. Lucrările sale variază de la animații jucăușe și halucinante la experiențe realiste de realitate virtuală și instalații interactive. S-a alăturat studioului 3dar în 2004 și a creat primul scurtmetraj premiat al acestuia, Shave It. Printre pasiunile sale se numără și ilustrația, storytelling-ul și proiecțiile de tip video mapping.
Fernando Maldonado s-a născut în San Juan, Argentina. A absolvit Universidad Nacional de San Juan și a urmat cursuri de animație 3D. Lucrează ca director de animație la 3dar. A regizat împreună cu Jorge Tereso filmul Shave It (2013), care a fost proiectat la numeroase festivaluri internaționale, inclusiv la Festivalul Anima Mundi.
GRAVITY VR
14’, 2020, BR
R: Fabito Rychter, Amir Admoni
Gravity VR are loc într-o lume suprarealistă, unde nu există pământ pe care să rămâi cu picioarele. Tot ceea ce există este într-o cădere veșnică. Case, haine, mașini... Totul cade pur și simplu. Și personajul tău la fel. Dar nu există vertij sau teamă. Sentimentul este că plutești în gravitație zero. În acest loc întâlnești doi frați în vârstă care duc o viață surprinzător de obișnuită. Se pare că nimic din această lume haotică nu le-ar putea perturba rutina lor singuratică și lentă. Până într-o zi…
PREMII ȘI ALTE FESTIVALURI
Gravity VR s-a aflat printre cei șase finaliști ai premiului Positron Visionary pentru excelență în storytelling imersiv la Cannes XR 2020 și a fost selectat la festivalurile de film de la Veneția și Tribeca.
DESPRE REGIZORI
Fabito Rychter este scriitor de televiziune. A scris peste 40 de episoade de sitcom în ultimii 15 ani și are șapte ani de experiență în scrierea de scenete, scurtmetraje și piese de teatru. A lucrat alături de Amir Admoni la scurtmetrajele Linear, Gravity și seria Mario, a Marionete, toate premiate. În 2016 a înființat DeliriumXR, o companie de producție VR în Lima, Peru.
Amir Admoni este un artist vizual multimedia din Brazilia, născut în 1977 la São Paulo. Lucrările sale combină animația cu videoul și designul. Scurtmetrajul său de animație Linear a câștigat 80 de premii și a fost proiectat în peste 140 de festivaluri. Gravity VR este prima sa lucrare de realitatea virtuală.
REIMAGINED VOLUME I: NYSSA
15’, 2022, US
R: Julie Cavaliere
Inspirată din basmul fraților Grimm Povestea celui care a plecat să cunoască frica, povestea o urmărește pe Nyssa, o tânără vrăjitoare neînfricată, dar naivă, care își părăsește satul bizar pentru a-și găsi cel mai bun prieten, o mătură de jucărie numită... Mătură. Pe drum, ea întâlnește un spirit familiar, Blue, și împreună călătoresc în adâncurile migrației întunecate. Va reuși Nyssa să învețe ce înseamnă frica și intuiția la timp pentru a-și salva satul?
PREMII ȘI ALTE FESTIVALURI
Reimagined Volume I: Nyssa a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul de Film de la Veneția.
DESPRE REGIZOare
Julie Cavaliere este o scenaristă, actriță, regizoare și producătoare multi-premiată, stabilită în orașul New York. Și-a început cariera lucrând pentru Scott Rudin Productions, iar mai târziu a fost director de dezvoltare pentru compania de producție M.E.G.A.Films. După ani de zile în care și-a perfecționat abilitățile în mai multe domenii ale industriei de divertisment, și-a lansat recent propria companie de producție, Very Cavaliere Productions, interesată să spună povești centrate pe o experiență umană surprinsă din puncte de vedere unice, adesea trecute cu vederea.
THE CHOICE
25’, 2021, CA/PL
R: Joanne Popińska
Dezbaterile privind drepturile reproductive sunt adesea aprinse. Însă în spatele fiecărei decizii de planificare familială se află o poveste umană. Folosind tehnologia de captură volumetrică și un design creativ, acest film ne permite să vedem dintr-o altă perspectivă natura emoțională complexă din spatele alegerii unei femei. În acest documentar VR unic, spectatorii o vor cunoaște pe Kristen, o tânără femeie nativ-americană din Austin, Texas, care visează să își întemeieze o familie, dar care, în schimb, se confruntă cu un sistem dureros care constrânge femeile în situații dezumanizante numai pentru a supraviețui.
PREMII ȘI ALTE FESTIVALURI
The Choice a primit premiul publicului la SXSW 2022 și a fost selectat la Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA) și BFI London Film Festival.
DESPRE REGIZOare
Joanne Popińska este o regizoare și producătoare de experiențe XR poloneză-canadiană. Este co-fondatoare a Infinite Frame Media, documentaristă și sociolog, cu un doctorat în regie de film (specializare: VR) la Școala Națională de Film din Polonia. Își dedică viziunea creativă dezvoltării unor conversații semnificative în jurul unor subiecte complexe precum drepturile omului, drepturile animalelor și mediul înconjurător. Prin utilizarea celor mai noi tehnologii și a diferitelor tehnici narative, explorează în permanență cum să atragă atenția publicului și cum să evoce empatie și interes din diferite perspective.
THE MAN WHO COULDN’T LEAVE
35’, 2022, TW-TPE
R: Singing Chen
Între zidurile fostei închisori Green Island, deținutul politic A-Kuen povestește despre încarcerările și persecuțiile care au avut loc în anii 1950 în Taiwan. Printre colegii deținuți încremeniți în timp, el își aduce aminte propriile experiențe și pe cele ale prietenului său, A-Ching, care nu a reușit să iasă niciodată. Experimentează timpul și locul, precum și așteptarea plină de speranță, pentru șansa de a păstra poveștile în viață.
The Man Who Couldn’t Leave reunește poveștile a numeroase victime politice ale Terorii Albe și este povestit sub forma unei scrisori de familie niciodată trimise. O experiență VR imersivă despre speranță, frică și camaraderie.
PREMII ȘI ALTE FESTIVALURI
The Man Who Couldn’t Leave a fost premiat anul trecut la festivalurile de film de la Veneția și Kaohsiung și a primit o distincție specială la Festivalul NewImages din Paris în 2023.
DESPRE REGIZOare
Lucrările lui Singing Chen cuprind filme de ficțiune, documentare și lucrări VR și au primit numeroase distincții în cadrul festivalurilor. Opera sa colectivă este marcată de o empatie profundă pentru personajele lipsite de drepturi și de un puternic simț al justiției sociale.