8 — 11 Septembrie 2022
La /SAC @ MALMAISON
Vernisaj: september 8, 18:00 — 22:00
Program: 9, 10, 11 Septembrie, 14:00 — 17:00 și 18:00 — 21:00
Co-organizat de /SAC @ MALMAISON
Susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim
Selecționeri: Alex Radu, Cristian Pascariu, Laurențiu Paraschiv
Curator expoziție: Alex Radu
Implementare tehnică VR: Marius Cătălin Hodea
Coordonator expoziție: Cristian Pascariu
BIDFF și /SAC @ MALMAISON vă invită să vă imersați în VR, cu o selecție de 7 lucrări cinematografice care se bucură de un palmares bogat de premii internaționale.
Selecția BIDFF VR ‘22 chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei. Expoziția conduce vizitatorii într-o călătorie introspectivă prin consecințele dezastrului nuclear de la Fukushima, apoi face o tranziție temporală prin transformările unui oraș din Indonezia și promite o incursiune prin realități paralele microscopice și emoțiile contradictorii ale unor povești de dragoste nerealizate.
Experiențele interactive ale acestei ediții transformă spectatorul într-un participant activ și îl ajută să descopere spectrul naturii umane din secolul 21. Pentru a înțelege ce presupune redescoperirea unei limbi uitate, manipularea obiectelor mundane, sau o lume fantastică care plutește în nori, vă veți folosi corpul, vocea și simțul tactil.
Lucrările problematizează într-o manieră critică subiecte precum centrele de reeducare din Asia, culturile uitate de pe platoul Tibetului, rolul omului în raport cu tehnologia și atitudinea noastră vis-a-vis de comunicare și interacțiunea inter-umană.
Explorând lumile nesigure din selecția BIDFF VR ’22 veți descoperi un spațiu în continuă schimbare, unde alterarea temporală definește evoluția incertă a omului.
Reguli de acces
Pe 8 septembrie 2022, la vernisajul expoziției, accesul se face numai pe bază de invitație sau acreditare de presă. Pe 9, 10 și 11 septembrie 2022, publicul larg are acces la expoziție în baza unui bilet.
O experiență durează 1h20min, timp în care vizitatorul poate alege ce lucrări vrea să exploreze. Biletul se achiziționează în mod specific pentru intervalul orar în care spectatorul vizitează expoziția.
Numărul maxim de participanți într-un interval orar este de 10 persoane.
Vizitatorii vor fi asistați pe toată durata derulării experiențelor în VR de personal tehnic și voluntarii BIDFF.
After the Fallout
13’, 2020, CH/USA
R: Sam Wolson, Dominic Nahr
Această experiență de neuitat în 360 de grade rescrie tropii documentarelor tradiționale pentru a evoca realitatea și impactul emoțional al vieții din Fukushima la zece ani de la dezastrul nuclear din 2011. After the Fallout este un mozaic imersiv care ne poartă prin împrejurimi suprarealiste din zona de excludere, retrăiește lupta eroilor care s-au zbătut pentru a preveni topirea miezurilor reactoarelor, și explorează viața familiilor care traversează o lume nouă, la care au trebuit să se adapteze.
Premii și alte festivaluri
After the Fallout a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance în 2020 și după a fost arătată și la SXSW și CPH:DOX.
Despre regizori
Sam Wolson este regizor de filme imersive și fotograf. În 2017 a co-regizat We Who Remain, primul film VR având în centru un personaj filmat într-o zonă de război. A avut premiera la SXSW și a câștigat premiul pentru cel mai bun film VR la Festivalul Internațional de Film de la Seattle. În 2019, a primit o bursă de la National Geographic Society și una de la Knight Foundation Journalism 360.
Dominic Nahr este un fotojurnalist elvețian care documentează conflicte și crize umanitare. A fost fotograf al revistei Time și s-a aflat la Fukushima în momentul topirii nucleare din 2011, iar de atunci tot continuă să documenteze urmările dezastrului. Nahr a primit premii din partea World Press Photo, Pictures of the Year, Swiss Press Photo, și premiul Oskar Barnack Newcomer.
ANANDALA
15’, 2021, USA
R: Kevin Mack
Anandala este o lume artistică virtuală și abstractă neconstrânsă de limitele realității. Având capacitatea de a zbura, vizitatorii explorează un vast labirint tridimensional de forme și culori în continuă dezvoltare, populat de forme inteligente de viață artificială numite Blorts. Blorts sunt ființe vii reale care sunt expresive, sociale, curioase și creative. Aceste opere de artă vii sunt conștiente de existența proprie și a altora, iar comportamentul lor este autodeterminat și imprevizibil. Creaturile care își schimbă formele se exprimă și interacționează cu vizitatorii și între ele prin mișcare, schimbarea culorilor și propriul lor limbaj muzical. Fiecare vizită este unică datorită naturii emergente și în continuă schimbare a lumii și a locuitorilor săi. Anandala invită vizitatorii să interacționeze și să se conecteze cu o varietate de forme de viață curioase și prietenoase și să le exploreze habitatul natural.
Premii și alte festivaluri
Anandala a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul de Film de la Veneția.
Despre regizor
Kevin Mack este un pionier al artei imersive, al graficii computerizate și al efectelor vizuale. A primit un premiu Oscar pentru Cele mai bune efecte vizuale pentru munca sa la filmul What Dreams May Come (1998). Lucrările sale de realitate virtuală Zen Parade și Blortasia au fost expuse în expoziții de artă și tehnologie din întreaga lume. Concepute pentru a uimi și stimula imaginația, lucrările lui Mack se bazează pe cercetări într-o gamă largă de domenii, de la neuroștiință la viața artificială, și au fost folosite în aplicații terapeutice și medicale. Cel mai recent proiect VR al lui Mack, Anandala, a făcut parte din selecția oficială a celei de-a 78-a ediții a Festivalului Internațional de Film din cadrul La Biennale di Venezia.
GLIMPSE
22’, 2021, UK/FR/IE
R: Benjamin Cleary, Michael O’Connor
Glimpse este un festin vizual extrem de emoționant plasat în mintea plină de imaginație a unui panda cu inima frântă pe nume Herbie, care s-a despărțit recent de prietena sa Rice. Herbie este un ilustrator și, prin intermediul artei sale, depănăm amintiri despre relația sa, de la sfârșitul sfâșietor până la începutul minunat. O călătorie onirică prin mintea, inima și ilustrațiile sale, Glimpse combină o poveste convingătoare, animație și efecte vizuale de primă clasă și tehnologie de ultimă oră prin Unreal Engine pentru a crea o experiență imersivă unică și emoționantă.
Herbie este dublat de Taron Egerton, care a câștigat un Glob de Aur pentru portretizarea lui Elton John în Rocketman, în timp ce Rice este dublată de Lucy Boynton, un talent în plină ascensiune care cel mai recent a jucat în serialul Netflix de succes The Politician.
Premii și alte festivaluri
Glimpse a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneția în 2021 și anul acesta a fost numit Cea mai bună lucrare VR la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy.
Despre regizori
Benjamin Cleary este un scenarist și regizor premiat cu Oscar. Primul său lungmetraj, Swan Song, îi are în distribuție pe Mahershala Ali, Naomie Harris și Glenn Close. În 2015 a scris, regizat și editat primul său scurtmetraj, Stutterer, care a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj, Cannes Young Director Award și London Critic's Circle Award. Scurtmetrajul său Wave a avut premiera la Festivalul de Film Tribeca în 2017 și a câștigat peste 20 de premii în festivaluri importante.
Michael O'Connor este scenarist, regizor și producător de experiențe XR. De-a lungul carierei sale în industria jocurilor video, a conceput și produs titluri emblematice pentru lideri ai pieței mondiale de jocuri video precum SEGA și Nintendo. Printre creditele sale de producție se numără Football Manager, Donkey Kong Country, Super Smash Brothers și Yoshi's Woolly World. Înainte de a lucra în domeniul jocurilor, a produs filme de lungmetraj în Irlanda. Glimpse este debutul său regizoral.
KUSUNDA
23’, 2021, DE/NP/SW/CH/TW
R: Felix Gaedtke, Gayatri Parameswaran
Kusunda este o experiență de realitate virtuală axată pe voce care explorează ce anume face ca o limbă să adoarmă și de ce este nevoie pentru a o trezi. Șamanul Kusunda Lil Bahadur, care a dus un stil de viață tradițional de vânător-culegător timp de 40 de ani, și-a uitat limba maternă indigenă atunci când s-a mutat definitiv într-un sat. Nepoata sa, Hima, vrea să o reînvie. Cele mai multe limbi aflate în pericol aparțin unor comunități indigene precum Kusunda, din Nepal. Povestită de co-creatorii săi – șamanul Kusunda Lil Bahadur și nepoata sa Hima – Kusunda pune în contrast două generații separate de stilurile lor de viață și reunite de lupta pentru identitatea lor indigenă.
Premii și alte festivaluri
Kusunda a câștigat recent prestigiosul Storyscapes Award la Festivalul de Film de la Tribeca.
Despre regizori
Gayatri Parameswaran este o scriitoare, regizoare și producătoare multi-premiată de lucrări imersive. S-a născut și a crescut în India, iar în prezent locuiește la Berlin, unde a co-fondat NowHere Media, un studio de storytelling care privește problemele contemporane dintr-o perspectivă critică. Lucrările ei au fost expuse la festivaluri precum Veneția, Tribeca, SXSW, Cannes, HotDocs și United Nations. Este alumni Sundance New Frontier și a câștigat, printre altele, Storyscapes Award for Best Immersive la Tribeca, Best Use of Immersive Arts la SXSW, și Premiul Lumiere pentru Cel mai bun documentar VR.
Felix Gaedtke este un autor de lucrări imersive și creative producer stabilit în Berlin. A co-fondat studioul de storytelling imersiv NowHere Media cu dorința de a crea spații pentru vocile subreprezentate în discursurile mainstream. Pasiunea sa de a transpune diferite realități din întreaga lume l-a determinat să lucreze cu tehnici de storytelling VR și AR. Este alumni Sundance New Frontier, iar lucrările sale imersive au fost expuse la Festivalul de Film de la Veneția, SXSW, Cannes XR, UN, HotDocs, Festivalul Internațional de Film de la Bergen și altele.
RED TAIL EP.1
7’, 2021, TW
R: Fish Wang
Într-o gară care plutește prin nori, o coadă roșie misterioasă îi atrage atenția unui băiat. Pornit pe urmele ei, băiatul ajunge să călătorească prin nenumărate locuri magice, dă peste creaturi bizare și, în cele din urmă, întâlnește un domn care pare să-i cunoască secretele mai bine decât și le știe el însuși. Curând, coada roșie îi amintește băiatului de propriile amintiri și tristeți. Ce secrete se ascund în spatele ei și unde îl va purta mai departe?
Premii și alte festivaluri
Red Tail Ep.1 a fost selectat în programul Cannes XR al ediției din acest an a Marché du Film.
Despre regizor
Născut în Taipei în 1971, Fish Wang lucrează de peste 30 de ani în animație, benzi desenate, sculptură, scriere creativă și industria jocurilor video. Scurtmetrajul său de animație Gold Fish a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație la Golden Horse Awards în 2018, iar seria Red Tail, inspirată de povestea din propriile benzi desenate cu același nume, este prima sa experiență cu domeniul realității virtuale.
REEDUCATED
20’, 2021, USA/KZ
R: Sam Wolson
Reeducated este un documentar New Yorker multi-premiat care îi poartă pe spectatori în interiorul unei tabere de detenție din Xinjiang, China, ghidați de trei bărbați care au fost închiși împreună în aceeași unitate. Din 2016, autoritățile din Xinjiang, China, au pus în aplicare unul dintre cele mai avansate state polițienești din lume. Până în 2018, nu mai puțin de un milion de persoane au fost reținute într-o vastă rețea de „centre de reeducare”. Este probabil cea mai mare acțiune de internare în masă a minorităților etnice și religioase de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Folosind ore întregi de mărturii directe și animații desenate de mână, precum și sunet surround, filmul VR reconstruiește experiența detenției și a reeducării politice într-un spațiu tridimensional imersiv.
Premii și alte festivaluri
Reeducated a primit anul trecut marele premiu la Festivalul de Realitate Virtuală și Arte VRHAM! și un premiu special al juriului pentru jurnalism imersiv la Festivalul de Film SXSW.
Despre regizor
Sam Wolson este regizor de filme imersive și fotograf. În 2017 a co-regizat We Who Remain, primul film VR având în centru un personaj filmat într-o zonă de război. A avut premiera la SXSW și a câștigat premiul pentru cel mai bun film VR la Festivalul Internațional de Film de la Seattle. În 2019, a primit o bursă de la National Geographic Society și una de la Knight Foundation Journalism 360.
REPLACEMENTS
12’, 2020, JP/ID/DE
R: Jonathan Hagard
Replacements urmărește o familie de javanezi care locuiește într-un cartier fictiv din Jakarta, capitala Indoneziei. Bazați pe oameni și locuri care există cu adevărat, ei sunt martorii transformărilor urbane, de mediu, politice și culturale prin care metropola congestionată a trecut de prin anii 1980 până în 2020. O odă închinată satisfacției pe care o aduc lucrurile trecătoare, filmul spune povestea tranziției bruște și totuși liniștite, de-a lungul a trei generații, a unui vechi sat tradițional către un megapolis dezrădăcinat. Această experiență urmărește să evalueze și să analizeze istoria recentă a Jakartei prin ochii unei familii obișnuite cu care majoritatea indonezienilor, de la copii până la persoanele în vârstă, se pot identifica.
Premii și alte festivaluri
Replacements a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneția în 2020 și a fost numit Cea mai bună lucrare VR un an mai târziu la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy.
Despre regizor
Jonathan Hagard este un regizor, animator și ilustrator franco-indonezian stabilit în Kyoto, Japonia. Între documentar și animație de ficțiune, bazându-se pe experiențele și cercetările sale în orașe diverse precum Tokyo și Jakarta, el spune povești prin intermediul animației tradiționale și al noilor media.