Joi, 5 SEPt / 16:00 & 18:00
Vineri, 6 Sept / 14:00
Punct de Întâlnire: Opera Națională București

* Un tur durează aproximativ 60 de minute. Participarea este gratuită, iar înscrierea se face prin completarea formularului alăturat.


În 2021, Centrul Național al Dansului București propunea, în cadrul proiectului „Corpuri și povești (in)vizibile”, o serie de tururi performative ghidate de artiști/artiste din sfera dansului contemporan, mediind astfel legături fizice și afective cu memoria coregrafică a orașului București. 

Păstrând același format, cele trei tururi ghidate din cadrul BIDFF #10 conectează participanții cu spații din București în care coregrafa Adina Cezar s-a format, a dansat și a creat, pe un traseu care pornește de la Opera Națională București și se încheie la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, așezându-le pe o hartă mai extinsă a inițiativelor, atitudinilor și demersurilor artistice care au contribuit la dezvoltarea arealului coregrafic românesc. 

„Am fost un grup sălbatic” este extras dintr-un răspuns mai amplu al coregrafei Adina Cezar la o întrebare legată de rațiunile artistice și contextul cultural în care a apărut Grupul Contemp. Pornind de la această afirmație, tururile ghidate coagulează temporalități și evenimente și le încadrează într-o construcție mai extinsă a dansului românesc, la care Adina Cezar a avut o contribuție relevantă.

Mulțumiri: Corina Cimpoieru, Andreea Duță, Alina Lazar Iacov. Eveniment realizat în parteneriat cu Arhiva CNDB.


Despre Andreea Novac (RO)

Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București (licență, master, doctorat). Spectacolele ei au fost prezentate in diferite contexte naționale și internaționale. Trece prin numeroase stagii de formare profesională, participă la rezidențe naționale și internaționale (Franța, Ungaria, Luxemburg, Italia, Estonia, Olanda, etc), creează coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan pentru profesioniști și amatori. Este co-fondatoarea Asociației Developing Art înființată în 2017. A fost coordonatoarea Departamentului de Comunicare și consilier artistic în cadrul Centrului Național al Dansului București între 2008 – 2015, curatoare asociată Bucharest International Dance Film Festival în 2020, directoare artistică a Festivalului Caleido în 2020, 2021, 2023. Este artistă asociată Areal din 2022. Colaborează constant cu artiști și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului contemporan și artelor performative. A primit premiul pentru cea mai bună coregrafie în cadrul galei UNATC (master) în 2017 și Premiul pentru contribuția adusă dansului contemporan acordat de Centrul Național al Dansului București în 2020.