Vineri, 8 septembrie, de la 19:00
La LINOTIP – CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC

Înființată de Maria Franco, Ca.DA – Companhia de Dança de Almada și-a început activitatea ca și companie profesionistă de dans contemporan în 1990. De atunci, a produs peste o sută de piese ale unor coregrafi naționali și internaționali, prezentate în țară și în străinătate, respectiv în Europa (Germania, Belgia, Croația, Spania, Franța, Grecia, Italia, Polonia, Cehia, Elveția), Africa (Capul Verde), America (Brazilia) și Asia (China).

Din 1992, Ca.DA organizează anual festivalul „Quinzena de Dança de Almada – Festival Internațional de Dans”, promovând schimburile între creatorii și dansatorii portughezi și comunitatea internațională.

În anul 1998 a luat ființă Școala Ca.DA, dezvoltându-se continuu în domeniul formării de dans contemporan, oferind cursuri de dans pentru profesioniști și amatori. Din 2018/19, Școala Ca.DA oferă un Curs de Dans Vocațional Integrat acreditat de Ministerul Educației din Portugalia.

În încheierea evenimentului, publicul este invitat la o discuție liberă și relaxată cu artiștii și Maria Franco, directoarea companiei.


Spectacol de dans (25’)

Amoebas Traidoras

Concept: Luís Malaquias
Co-creatori și performeri: Bruno Duarte și Luís Malaquias
Text: fragment din Behavior de Robert Sapolsky
Muzică: Daniel Martinho
Light design: Stageplot
Asistent coregrafie: Maria João Lopes Direcția artistică: Maria Franco
Asistent coregraf și corepetitor: Maria João Lopes
Mulțumiri: Ana Lázaro și Mateus Gomes

Amebas Traidoras, spectacolul coregrafului Luís Malaquias, pornește de la abordarea multidisciplinară a comportamentului uman în viziunea lui Robert Sapolski, autor premiat de către Fundația MacArthur, și Profesor de Biologie și Neurologie la Universitatea Stanford.

Într-o lucrare coregrafică pentru doi performeri, Luis Malaquias caută să materializeze cuvintele lui Sapolski prin corpurile dansatorilor, în încercarea de a înțelege motivele care stau la baza celor mai fracturate și devastatoare comportamente de care oamenii pot fi capabili.

Spectacolul abordează succint patru teme care animă conviețuirea într-o comunitate: cultura, evoluția, cooperarea și dihotomia/demarcația noi/ei.

* Spectacolul se joacă în limba engleză, fără subtitrare.


NOIR

6:23, 2020, PT
D: Marta Romero
C: Bruno Duarte

„Film noir” este un termen inventat de criticii francezi pentru a descrie un tip de cinematografie, în mare parte alb-negru, plină de umbre și suspans. Adoptând aceeași estetică și ambianță, în contrast cu o coloană sonoră și o mișcare recognoscibil moderne, „Noir” a fost creat pentru Clash! Project. Pornind de la o serie de premise concepute de diferiți parteneri, s-a realizat o lucrare în care individul intră în conflict cu grupul, care la rândul său este format din entități cu propriile lor confruntări. În acest haos organizat, este dificil să găsești pe cine să arăți cu degetul.


Seven Days of Winter

14:00, 2020, PT
D: Henrique Pina
C: Bruno Duarte

Saturnalia a fost un festival roman antic care avea loc în cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Timp de șapte zile, în decembrie, Roma se transforma și normele sociale erau inversate pentru a sărbători libertatea și un nou an agrar. Spiritul acestor festivități a trecut de la un popor la altul, a depășit granițele și a supraviețuit, secole mai târziu, sub diferite nume și forme, împodobite de obiceiurile celor care le-au acceptat.

În satele din Trás-os-Montes, în nordul Portugaliei, ritualurile în cinstea libertății, a tinereții și a zeilor păgâni continuă simbolistica altor vremuri. O sărbătoare a vieții care se răspândește prin mulțime.

Iar oamenii dansează.